Ιστορία των Κυθήρων

Ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, τα Κύθηρα από την αρχαιότητα μέχρι και την ένωση τους με την Ελλάδα το 1864, κατακτήθηκαν και δέχτηκαν πλήθος επιδρομών από την 4η χιλιετία π.Χ. Το όνομα Κύθηρα ή αλλιώς Τσιρίγο έχει τις ρίζες του κρυμμένες στο χρόνο. Ο Όμηρος, ο Ηρόδοτος, ο Αριστοτέλης, ο Ξενοφώντας και ο Ισίδωρος, κάνουν αναφορά στο νησί, στα έργα κα τις μελέτες τους.

Στο νησί αποίκησαν Μινωίτες, Μυκηναίοι, Δωριείς από το 1600 π.Χ. Δέχτηκε επιδρομές κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Από τον 13ο αιώνα κατακτήθηκε από Ενετούς και ονομάστηκε Cerigo. Η αρχιτεκτονική του νησιού είναι φανερά επηρεασμένη από την περίοδο της ενετοκρατίας. Κατά την περίοδο αυτή δέχονται πειρατικές επιδρομές. Ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα ή αλλιώς Κοκκινογένης, κουρσάρος των ακτών της Μπαρμπαριάς, στα τέλη του 15ου αρχές του 16ου αιώνα, επιτίθεται στην πρωτεύουσα Άγιος Δημήτριος, σημερινή Παλαιόχωρα και σκοτώνει 7.000 αμάχους. Όσοι σώθηκαν πουλήθηκαν σαν σκλάβοι. Το νησί γίνεται άντρο πειρατών και ερημώνει.

Στα τέλη του 18ου αιώνα περιορίζεται η πειρατική δράση και το 1797 έρχονται στο νησί οι Γάλλοι. Τον επόμενο χρόνο καταλαμβάνουν το νησί οι Ρώσοι και οι Τούρκοι αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Από τις αρχές του 19ου αιώνα αρχίζει η μεγάλη περίοδος της Αγγλοκρατίας κατά την οποία έγιναν τα μεγαλύτερα δημόσια έργα όπως χάραξη δρόμων, η γέφυρα στο Κατούνι, οι φάροι στο Καψάλι και το Μουδάρι του Καραβά, το Μαρκάτο στη Χώρα, σχολικά κτίρια και έργα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Τον 19ο αιώνα άρχισε η μετανάστευση των κατοίκων του νησιού και κορυφώθηκε τον 20ο αιώνα. Πολλοί Κυθήριοι μετέβησαν στην Αμερική και στην Αυστραλία. Σήμερα επισκέπτονται το νησί για να γνωρίσουν τις ρίζες τους τρίτες και τέταρτες γενιές μεταναστών.

Στον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα Κύθηρα κατακτήθηκαν αρχικά από τους Ιταλούς και αργότερα από τους Γερμανούς.

Από το 1928 το νησί υπάγεται διοικητικά στον Πειραιά.

Στο πλούσιο Ιστορικό αρχείο του νησιού διατηρούνται έγγραφα από τον 16ο αιώνα.

TOP 3 HIGHLIGHTS

  • Εγγύηση καλύτερης τιμής

  • Δώρο Καλωσορίσματος

  • Δωρεάν early check in / late check out (κατόπιν διαθεσιμότητας)

Φωτογραφίες

Μοναδικές Προσφορές

1 OFFERS AVAILABLE!

Κάντε κράτηση & επωφεληθείτε.

JOIN OUR COMMUNITY